Joan Crawford’s BBC interview (1966). De dans van adoratie en misbruik.

Christina Crawford gaf in 1978 een interview aan Phil Donahue, een uitzending die ik gisteravond in delen terugkeek op YouTube. Ze was toen 38 jaar oud en had net Mommie Dearest, een autobiografie over haar leven met haar beroemde moeder, Joan Crawford, geschreven. Die misbruikte haar, ook fysiek, en ondanks alle pogingen het goed te maken met haar moeder onterfde ze haar dochter aan het eind (“om redenen die hun -de kinderen- wel bekend zouden zijn”, schreef Joan).

Christina’s glad geföhnde haar leek wel van plastic. Ik keek ernaar en vroeg me af hoe het kwam dat obsessief borstelen van -meestal halflang- haar iets van dertig jaar geleden was. 791-400x325Ze zat voor een klein publiek te vertellen hoe ze tot dit controversiële boek gekomen was, en trad alvast maar op als een geoefende paria, een verdachte, een zelfverklaard slachtoffer, kortom als een onuitgemaakte zaak voor anderen. Een vrouw waar je zowel je sympathie, als je haat vanwege de ontmaskering en ontheiliging van de familie-eenheid vrijuit op kon loslaten. Mensen die taboes doorbreken worden altijd, vroeg of laat, publiek bezit om die reden. Haar kapsel was waar ik me op richtte, de rest was al vertrouwd. Verder interesseerde ik me natuurlijk voor de vrouw die ze beschreef (en die ik op YouTube opzocht), waarvan ze hield ondanks alles en waarvan ze, na haar dood nog zo veel bevestiging nodig had. De gruwelijke, allesbeheersende greep van haar moeder was op haar gezicht te lezen. Het is het gezicht van verslagenheid.

Joan Crawford was een beroemde Hollywood actrice tussen de jaren ’40 en ’70. Hoewel veel mensen het verhaal van Christina in twijfel trokken is de explosieve aard van deze vrouw juist goed te zien in dit fragment, in het normale waar ze zich achter verschuilt, waarin ze ‘zichzelf’ onderdrukt en haar gecontroleerde vertoning steeds verder uitbouwt. Ze maakt daarbij gebruik van de adoratie en onderdanigheid van de interviewer, die ze nauwgezet observeert. Als je wilt, bekijk het filmpje en kijk goed naar wat je ziet, niet zozeer verstaat, het liefst nadat je Christina hebt gehoord.

https://youtu.be/klXrxeO9dvI

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestmail

Wees de eerste om te reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.